שותף טכנולוגי

למה כדאי לערב מישהו במיזם עם יכולות טכנולוגיות?

הרבה פעמים יזמים נוטים לחשוב בטעות שהרעיון שלהם הינו כל כך מוצלח שהוא עומד בפני עצמו ורק עצם הרעיון שווה ל- 90 אחוז מהדרך, סטיב ג'ובס בראיון האבוד בנטפליקס (סרט שבו הוא מתראיין ב 1995 שנמצא לאחרונה) מתאר את הבעיה הזו כמחלה של אנשים שלא מבינים את הדרך שיהיה עליהם לעבור.

Steve Jobs – The Lost Interview

לנוחיותכם מצורף הקטע, למרות שכדאי ורצוי לראות את כל הראיון.

רעיון טוב במקרה הטוב שווה אחוזים בודדים… איך אתה מגיש אותו? איך פיתחת אותו? תוך כמה זמן הוא באוויר?, איך אתה מוכר אותו ולמי? איך הוא נראה בסוף התהליך של הפיתוח?

לעומת זאת תהליך היצירה עצמו זה המקום בו מתרחש הקסם!.

במידה ויש לך את היכולות הטכנולוגיות להרים את הרעיון, ואת הזמן הנחוץ אז אולי כדאי שתנסה לעשות זאת בעצמך, אבל ברוב המקרים יהיה חסר לך ידע – טכנולוגי או זמן, העולם הטכנולוגי הוא ענק ומתחדש חדשות לבקרים, מה שמצריך מהמתכנתים להיות תמיד מוכנים לשנות ולהתעדכן וזה לא שאין דברים לעשות מעבר לטכנולוגיה, בזמן הפיתוח הטכנולוגי ניתן לעשות דברים רבים בכדי לקדם את הרעיון, בין אם נסיונות גיוס, יצירת באז למוצר, בדיקת השווקים, השוואות בין מתחרים, יצירת מערכות קידום שונות, חיפוש שותפים אסטרטגיים, עבודה מול קהל היעד ואימות הנכונות שלהם להשתמש במוצר כפי שהוא נבנה כעת ועוד ועוד.

תפקידו של היזם הטכנולוגי במקרים רבים דומה לקבלן בניין, הוא מרכז את כל הצרכים הטכנולוגים השונים שהמוצר צריך והוא יודע לספק פתרונות לכל הבעיות הטכנולוגיות השונות, הוא יבנה את התשתית למוצר, תשתית שעונה על הדרישות של המוצר, תכנון המסכים, עבודה מול הדאטה בייס, אחסון המערכת בשרת או בענן, טיפול נכון באבטחת המידע ובכלל טיפול כולל מרגע ההרשמה של משתמש למערכת ונתינת השירות המלא למשתמש על פי התכנון המלא של המוצר, שותף טכנולוגי הוא למעשה הרשות המבצעת.

השותף טכנולוגי הוא לאו דווקא אדם אחד שעושה את הכל, ברוב המקרים דרושות מיומניות שונות שנרכשו על ידי אנשים שונים, לדוגמא עיצוב ותכנות הם שני חלקים שונים שבונים את המערכת, ולעיתים קרובות נעשים על ידי מספר אנשים, גם הפיתוח עצמו במידה והוא מורכב ידרוש מספר ידיים עד שיבוצע, יותר מזה, בתכנות ובעיצוב כדאי מאוד שיהיו מעורבים בתהליך הביצוע מספר אנשים כדי שהוא יבדק מזוויות שונות, לאתר טעויות ולזקק את תהליך פיתוח המוצר לכדי שלמות טובה יותר.

אז מה האפשרויות העומדות לפני היזם ומדוע שהוא בעצמו לא יקח על עצמו את הפיתוח הטכנולוגי וינהל מספר מפתחים או מעצבים לבדו? אז קודם כל זו אפשרות, אבל היא טומנת בחובה מספר רב של בעיות, ראשית כמו שנאמר בהתחלה יש מספיק עבודה לשותף שאינו טכנולוגי, והעבודה בצד הטכנולוגי בהחלט צורכת זמן רב, שנית ולא פחות חשוב, איך מנהלים מפתחים כאשר לא מבינים את איכות המוצר שמקבלים? בדיקות באגים במקרה הזה אינן מספיקות כדי לדעת האם המערכת בנויה נכון, האם המערכת חזקה מספיק בכדי לעמוד בפני משתמשים רבים?, האם המערכת אלסטית ויכולה להחזיק זמן רב?, באיזה טכנולוגיה נבנה המוצר? האם המערכת היא ריספונסיבית? האם היא מאובטחת? מה רמת הקוד? מה מצריך לשנות את הקוד? איפה הקוד יושב? מי מנהל אותו?

ישנם עוד מאות החלטות הקטנות שמנהלי פיתוח יודעים לקבל ויודעים איך לנהל את הקוד נכון שיהיה אלסטי וגמיש לשינויים, שיהיה כתוב בצורה נכונה, שאפשר יהיה לגדול איתו בקלות ועוד ועוד.

פיתרון נוסף שקיים ליזם הוא ה OUTSOURCING –  להוציא את המערכת לחברות בהודו בנגלדש, אינדונזיה או אוקראינה, שהם כבר ישברו את הראש… הפתרון הזה הינו בעייתי מאוד מכיוון שאותם "שכירי חרב"  שהקוד יושב אצלהם יספקו לך במקרה הטוב בדיוק את מה שביקשת, וגם זה יקרה אחרי אין ספור תיקונים מצידך,  ברוב המקרים אתה תהפוך להיות תלוי בהם וכל שינוי הכי קטן בהמשך הם ידרשו עליו סכומים גבוהים, מעבר לכך אתה מאבד בעצם את השליטה במערכת ומתנהל מול מישהו בשפה זרה, ברוב המקרים אם המוצר יצליח גם ככה תרצה להחזיר את הפיתוח הביתה ולבצע פיתוח INHOUSE.

OUTSOURCING לחברות בחו"ל נכון לטעמינו במוצרים קטנים בלבד כאשר צריכים לפתור בעיות קטנות, למשל לבנות דף נחיתה או לעצב מספר דפים, בטח שלא פיתוח מורכב – במערכות שצריכים לבנות תשתית, אבטחה פיתוח מסיבי, באמת שלא כדאי לפנות למקורות האלו, (פייבר וכו)

דברים שעולים בזול…

אפשרות נוספת שקיימת היא לשלם לבית תוכנה מקומי ולהתנהל מולו, הבעיה עם רוב בתי התוכנה שהם הפכו להיות בתי חרושת למוצרים בלי לב. הם יקחו את הכסף, ויספקו מערכת מינימלית שעונה על הצרכים הבסיסיים שהוגדרו, אבל לא ילכו איתך את האקסטרא מייל מאמץ כדי להביא את המערכת לליטוש האחרון המתבקש כדי שהמוצר יצליח, כמובן שאין טעם להכליל ומנסיוננו יש בתי תוכנה מוצלחים ויש מוצלחים פחות.

אפשרות נוספת הינה ללכת לאסקלרטורים וג'נרטורים שנפתחים חדשות לבקרים, תפקידם של אילו, לספק לך ייעוץ, מנטורים, סביבת עבודה ולפעמים לתת לך בעלי מקצוע מטעמם שיקדמו את המערכת שלך, כידוע אין ארוחות חינם, ובאמת המיקום ישיבה עם הוואיפי מאוד נח, ואפילו נמצא במקום מרכזי בארץ לרוב, מסביבך יהיו עוד יזמים שירצו לקדם את הבעיה שלהם, הבעיה שמקום ישיבה ומנטורים לא יקדמו אותך, וגם אם הם יוסיפו לחבילה בעלות לא נמוכה פיתוח  בסיסי מטעמם, לרוב הם ילכו איתך עד ה POC ולא יותר מזה, משם הם יגידו לך זה עליך, הם ידאגו לגבות כסף על כל דבר ואולי בצדק, הרי הם מנהלים עסק, ואתה זה עוד שורה בעסק ברובריקת הכנסות, יש המון מודלים כלכליים שהם יכולים לעבוד מולך, הבעיה עם השירות הזה שהוא לא באמת מאיץ, הוא נותן לך לחשוב על המוצר מזוויות שונות, נותן לך להבין כיוונים, אבל ברוב המקרים לא תמצא שם שותפים טכנולוגים לדרך ותמיד יהיה חסר לך הטכנולוג שיפתור לך הבעיות שנדרשות מהמוצר, כי כל מה שקיבלת זה שירות, ומה הרמה שלו? לאן תגיע איתו? ימים יגידו.

במידה והחלטת שאתה מחפש מישהו שיעזור לך להתמודד עם הטכנולוגיה, כדאי לבדוק עליו בלינקדאין, לקרוא מה הוא עשה? איך הוא מפתח? נסיון בפיתוח והבאת מוצרים מהכח אל הפועל מראה על יכולת עשיה, וכמו שהמשפט הידוע אומר:

אנשים משקרים מעשים לא משקרים.
אנשים משקרים מעשים לא משקרים.

עדיף לבדוק ולדבר איתו ואם קיימת התאמה לנסות לחשוב איך מתקדמים ביחד למען מטרה משותפת, תיזכרו שגם לסטיב ג'ובס היה את וואזניאק שיצר לו את המערכות הראשונות (למרות שהוא היה טכנולוג לא קטן באותם ימים).

הצוות אצלנו מורכב מאנשים בעלי יכולות פיתוח גבוהות ומהירות, אנשים שעבדו בחברות מהגדולות בארץ בפיתוח ובניית מוצרים מרעיונות למוצר עובד ממשי, מוצרים מאובטחים וחזקים, אם המטרה היא לבנות מערכת משלב הרעיון אנחנו יכולים לקדם אתכם, אנחנו לא אוהבים לדבר, אנחנו אוהבים לעשות ולהוכיח את היכולות שלנו, אנחנו יצירתיים ופרקטיים.

ניתן לפנות אלינו לפיתוח וקידום רעיונות טכנולוגיים, ניתן לחפש אותנו בלינקדאין ולראות מי אנחנו ומה עשינו אפשר להשאיר פה פרטים ונחזור אליכם עם מענה לשאלות וייעוץ, נשמח לעזור.

ותזכרו בסוף צריך להיות יצירתיים ולעשות כיף במהלך התהליך
ותזכרו יצירתיות היא אינטלגנציה שעושה כיף, הדרך לא פחות חשובה מהיעד.